Istoria

Royal Rangers for Romania

În 1961 Johnnie Barnes a fost numit de responsabilii de la Assemblies of God din SUA să dezvolte un program activ pentru băieți. În octombrie 1962 programul a fost declarat oficial în SUA. În timp ce Johnnie Barnes elabora această lucrare Dumnezeu i-a revelat structura emblemei și semnificația ei.
El a fost liderul național al acestui proiect timp de 27 de ani, perioadă în care a obținut următoarele rezultate remarcabile:

  • peste 128.000 rangeri numai în SUA
  • peste 5.300 de posturi RR înființate doar în SUA
  • în afara granițelor SUA, în peste 40 de țări s-au înființat posturi Royal Rangers

Lucrarea în România a fost fondată de Harald Bottesch în anul 1992. Cu un grup de colaboratori el a participat la un NTC cu program adaptat pentru România și în același an, la Brașov, s-a înființat primul post Royal Rangers din România iar câteva luni mai târziu al 2-lea post la Zărnești (jud. Brașov). Harald Bottesch devine astfel primul lider național din România, îndeplinând această funcție până la începutul anului 2000.

În 1998 Harald și Brigitte Bottesch prezintă lucrarea la Cluj și se înființează al 3-lea post în Cluj Napoca sub conducerea lui Kovács P. Zoltán, iar în 1999 o delegație din România participă la Eurocamp-ul organizat în Germania. În anul 2000 Harald Bottesch pleacă din țară și posturile din Brașov și Zărnești se destramă. Kovács P. Zoltán se adresează lui Hanspeter Neck pentru clarificarea situației din România și își exprimă decizia de a continua această lucrare. În Hanspeter Neck împreună cu lideri din Elveția organizează un NTC la Topa Mică și se înființează al 4-lea post sub conducerea lui Reini Haiman, un misionar din Elveția, cu sediul tot în Cluj. David Zoltán este numit lider național iar Reini Haiman devine trainings coordinator. În 2003 o delegație de 36 de persoane participă la Eurocamp-ul organizat în Keuru, Finlanda. În 2005 Reini Haiman pleacă din țară și Postul 4 încetează să mai funcționeze. În 2005 Postul 3 din Cluj Napoca rămâne singurul post activ din România. David Zoltán predă conducerea postului și funcția de lider național lui Kovács P. Zoltán. În 2008 postul din Cluj devine postul nr.1 și sub conducerea lui Kovács P. Zoltán începe o nouă etapă în Royal Rangers România.

În perioada 2008 – 2018 se deschid opt posturi noi în țară, lucrarea stabilizându-se și crescând continu. Se organizează anual Tabere Naționale de Antrenament (NTC). În perioada 2012-2014 mai mult de 10 lideri participă la NTT-ul organizat în Serbia. În 2013 liderul național Kovács P. Zoltán participă în Germania, la ANTC. În 2017 se sărbătoresc 25 de ani de la înființarea lucrării în România în cadrul unei Tabere Naționale Jubiliare cu peste 320 de paticipanți.